Direct naar content
Ga terug
5 juli 2023

Kunst & Cultuur (2023)

schilderij met twee gezichten die elkaar aankijken, de een ingevuld en de ander niet. Omgeven door bloemen en organische vormen

Beeld: Noor Spijkerman

05 juli 2023
schilderij met twee gezichten die elkaar aankijken, de een ingevuld en de ander niet. Omgeven door bloemen en organische vormen

Beeld: Noor Spijkerman

Wat is de betekenis van kunst en cultuur voor de toekomst van Overijssel?

Die vraag is het startpunt voor een nieuwe verkenning van Trendbureau Overijssel.

 

Uit de literatuur blijkt dat kunst en cultuur belangrijk zijn om je thuis te voelen; verbinding te hebben met de omgeving en de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt. Tegelijkertijd zijn kunst en cultuur ook belangrijk om die omgeving en gemeenschap uit te dagen en kritisch te bevragen. Zodat de samenleving zich kan aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen.

 

De verbindende werking van kunst en cultuur kan botsen met die kritische reflectie en toch zijn beide belangrijk voor de toekomstbestendigheid van de samenleving.

 

Welke ruimte is er voor de meer behoudende verbindende elementen van kunst en cultuur en welke ruimte is er voor die kritische blik? Hoe werken veranderingen in de samenleving, economie, technologie door in de kunst en cultuur? Wie bepaalt eigenlijk wat kunst en cultuur is in Overijssel? Wat zien we als we kunst en cultuur bekijken als netwerk of ecosysteem? Tijdens de gesprekken die we hebben gaat het vaak al snel over geld. Dus zijn we ook benieuwd naar de rol die financiering speelt. En wat betekent dit voor de praktijk van alle muzikanten, schilders, beeldhouwers, dichters, dansers, poëten, beoefenaars, liefhebbers, lezers en toeschouwers nu en in de toekomst in Overijssel?

 

Onze verkenning is in volle gang! Tussentijdse opbrengsten zullen we hier delen.

 

Wil je meer weten, heb je een kritische noot of wil je op een andere manier bijdragen aan onze verkenning? Neem dan contact met ons op via trendbureau@overijssel.nl

12 oktober 2023

 

‘Ik voel ook wel de verantwoordelijkheid om publiek aan te spreken en het carillon zichtbaar onderdeel te maken van het leven in de stad’

Als onderdeel van onze serie ‘Makers Manieren’ is hier als eerste een interview met Bauke Reitsma. Bauke is stadsbeiaardier van Deventer. We spreken hem over de geschiedenis van zijn beroep, maatschappelijke ontwikkelingen en de verantwoordelijkheid richting het publiek.
Het hele interview is hier te lezen.

 

07 juli 2023

 

Documentaire zet aan tot nadenken over verschillende toekomsten voor kunst en cultuur in Overijssel

Windesheim studenten hebben de toekomst van kunst verbeeld voor Trendbureau Overijssel. De documentaire laat ons, op basis van huidige trends, nadenken over verschillende toekomsten voor kunst en cultuur in Overijssel. Hoe willen we omgaan met kunst en cultuur en wat vinden wij belangrijk? Het is aan ons wat we met deze kennis doen, we hebben de mogelijkheid om het heden te beïnvloeden voor het creëren van een betere toekomst.

 

 

01 september 2023

Individueel weten we het prima: begrijpen alleen verandert niets!

 

Merkwaardig genoeg lijken we deze wijsheid vergeten als we het hebben over het maken van beleid.

 

Ooit heb ik geleerd dat om kunst echt te waarderen je het moet begrijpen. Vaak lees ik op het bordje wat de kunstenaar met het werk bedoeld heeft. Voor betekenisgeving, als synoniem van zingeving, heb je al je zintuigen nodig, niet alleen begrip. Het probleem is echter dat die uitleg op dat bordje mijn zintuigelijke ervaring in de weg zit.

 

Hoe dat precies zit en wat dat betekent voor de verkenning? Lees de hele blog van Annemarth hier.

 

02 mei 2023

Beeld: Tjeerd Derkink

HET EENZAME PLANTJE (DAT MIJ EEN SCHULDGEVOEL GAF)

We hebben een gesprek bij Tetem over de nieuwe verkenning van Kunst en Cultuur en de gemeenschapsvormende rol van kunst en cultuur. Wilja Jurg vertelt enthousiast over hun project LEAFDE en hoe planten bijdragen aan een goed gesprek in de Twentse bibliotheken.

 

Ook wij mogen een plantje meenemen. Wat leuk denk ik. Het plantje mag niet te groot zijn want we zijn met de OV-fiets en trein. We komen uit bij een leuk klein plantje en Wilja laat zien hoe het werkt. QR-code scannen en het plantje begint te vertellen; ‘Ik ben heel eenzaam’. Bingo! Dat past mij wel, ik zal dit plantje eens wat liefde geven….

Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
Twitter logo
E-mail icoon