Ga terug
9 maart 2021

Werk voor Toekomst – Toekomst voor Werk (2022)

Bron 'Mens en Robot in symbiose' door TU Delft

EconomieSociaal-cultureelTechnologie

Het is tijd om anders over werk na te denken!

In de media komen regelmatig verontrustende berichten voorbij; over te weinig arbeidskrachten, over banen die opeens geen bestaansrecht meer hebben vanwege innovaties en maatschappelijke ontwikkelingen en over inkomens(on)zekerheid. Over onderzoeksresultaten die een groei aantonen van burn-out en bore-outs, die werkgerelateerd zijn en vooral jonge werknemers lijken te treffen. En berichten over groepen mensen die nog altijd geen werk kunnen of mogen doen, om welke reden dan ook. Aanleiding voor Trendbureau Overijssel om een verkenning te starten over het thema ‘Werk’. Het onderwerp verkennen we in de meest brede zin van het woord. Wat heeft werk ons bijvoorbeeld te bieden als het gaat om inkomensgenerator, maar ook als het gaat om zingeving? Welke vraagstukken, zorgen en knelpunten zijn er ten aanzien van werk? Zijn er mogelijk industrieën waar het menselijke element van arbeid volledig verdwijnt vanwege bijvoorbeeld robotisering? Welke vaardigheden hebben we nodig voor toekomstig werk? En welke voorbeelden zijn inspirerend, omdat deze uitgaan van een totaal andere blik op arbeid, inkomen en betekenis van werk?

 

Meedenken over ‘Werk voor Toekomst – Toekomst voor Werk

Trendbureau Overijssel verkent dit thema uiteraard in samenwerking met een netwerk van Overijsselaars. Interesse om zelf bij te dragen of heb je vragen inzichten of mooie voorbeelden die jij wilt delen? Neem gerust contact op met Karen van Rhijn via kze.v.rhijn@overijssel.nl of 06 10743638

Economie 30 juni 2022

DENKDINERS
In het kader van de verkenning Werk voor Toekomst, Toekomst voor Werk organiseerde Trendbureau Overijssel een serie denkdiners. Tijdens iedere gang spraken onze gasten, met een door hun zelf samengestelde tafel, over thema’s als de waarde van werk voor individuen, voor de economie en de samenleving, het belang van hoop voor werk en de organisatie van werk. Dankzij de prikkelende inleidingen van gastsprekers*, leverde dat mooie gesprekken op.
Uit deze en ook andere gesprekken blijkt hoe groot de uitdaging is om tot een perspectief op werk te komen dat verder gaat dan een focus op symptoombestrijding. Hoe te voorkomen dat oplossingen voor de problemen van vandaag enkel resulteert in het doorschuiven van de problemen naar morgen?

 

Dankzij de inbreng van deelnemers aan de denkdiners, casestudies naar de participatiewet, zorg in de woonomgeving en de energietransitie in de gebouwde omgeving, en samenwerking met studenten, krijgen we steeds meer zicht op de belemmeringen én kansen die er zijn voor een samenleving waarin iedereen, betaald en onbetaald, een bijdrage kan leveren aan al het werk dat nodig is om die samenleving draaiende te houden.

 

*Sprekers waren Govert Buijs (bijzonder hoogleraar Faculteit der Geesteswetenschappen VU Amsterdam en schrijver ‘Waarom werken wij zo hard?’), Wieteke Conen (onderzoeker UvA ‘Waarde van werk monitor’), Steven van den Heuvel en Karen Bakker (The Hope Project) en Kees Brouwer (documentairemaker Tegenlicht). In september is er een laatste diner met inspecteur-generaal Rits de Boer over zijn reflectie in het jaarverslag van de arbeidsinspectie over arbeidsmigratie. Wilt u daar meer over horen, neem dan contact op met ons op.

 

Houd deze pagina in de gaten, binnenkort zal hier meer informatie te vinden zijn over de denkdiners.

Economie 30 juni 2022

 

 

“Beste reizigers, door een tekort aan beschikbaar personeel rijden er geen treinen tussen Zwolle en Kampen”.

 

 

Bovenstaande berichtgeving van de omroeper van de NS was aanleiding voor Noor Spijkerman (Trendbureau Overijssel) om een blog te schrijven over anders kijken naar werk en hoe taal daar een belangrijke rol in speelt.

 

 

Lees hier de hele blog over een rijker vocabulaire ontwikkelen rondom werk.

 

Sociaal-cultureelEconomie 09 juni 2021

Sinds een paar maanden ben ik overgestapt op plasticvrije zeep en shampoo. Heel verantwoord, wat een goed gevoel geeft en daarnaast heeft mijn haar ook nog eens meer volume zonder extra gedoe. Helemaal top zou je zeggen. Maar al snel werd mij duidelijk waarom de zeep van vroeger vervangen is voor douchegel. Met het wassen glibbert zo’n stuk je continu uit de handen.

 

Datzelfde gevoel heb ik afgelopen weken ook bij de nieuwe verkenning over ‘Werk’ waarmee wij vanuit Trendbureau Overijssel zijn gestart.

 

Benieuwd wat de verkenning naar Werk en een nat stuk zeep met elkaar te maken hebben? Lees hier de hele blog geschreven door Karen van Rhijn.

 

 

Neem gerust contact op met Karen mocht u vragen hebben over de verkenning naar Werk. Dit kan via kze.v.rhijn@overijssel.nl of 06 10743638

Delen via: