Direct naar content

Jongeren en Nieuw Publiek Leiderschap

Blog geschreven door Karen van Rhijn, programmanager bij Trendbureau Overijssel, in het kader van de verkenning Nieuw Publiek Leiderschap.

Hoewel ik mezelf stiekem nog steeds tot de jongere generatie reken is daar al een tijd geen sprake meer van. Ik hoor ondertussen bij de oudere generatie. Ik word met mevrouw aangesproken. Iedere keer weer pijnlijk confronterend, eerlijk gezegd.  

Het denken over publiek leiderschap onder jongeren zorgt ook regelmatig voor deze confrontatie. Dat maakt het extra uitdagend om in te verdiepen. Wat doen jongeren anders? Hoe kijken zij naar publiek leiderschap en welke thema’s vinden zij belangrijk? Zijn er verschillen met de oudere generaties? En als die er zijn, ligt dat dan aan de leeftijd of hebben we het dan over een generatieverschil?    

Interessante vragen. Om ze te kunnen beantwoorden kreeg ik ondersteuning vanuit drie verschillende invalshoeken; literatuur, internationale jongeren binnen klimaatbewegingen en jongeren uit Overijssel die publiek leiderschap tonen. Dat leverde een paar mooie inzichten op en stof tot nadenken over ‘Nieuw Publiek Leiderschap’.

afbeelding met de tekst 'mistake'. Afbeelding door Daniela Holzer via Unsplash
Afbeelding door Daniela Holzer via Unsplash

Collectief leiderschap

Opvallend is hoe jongeren op zoek zijn naar nieuwe samenwerkingsvormen. Daarbij begrijpen zij heel goed dat sommige hiërarchische posities nodig zijn om verder te komen.  Ze zetten zich niet af tegen de hiërarchie maar zijn op zoek naar een samenwerking waarin iedereen mee kan doen.  Jongeren hebben sterk het besef dat je het niet alleen kan. Je hebt anderen nodig, samen ben je sterker en kom je verder. De jongerenbewegingen voor het klimaat (o.a. Fridays For Future) zijn daar een goed voorbeeld van. Iedereen heeft toegevoegde waarde en het gaat om de ultieme samenwerking. Collectief leiderschap is binnen deze bewegingen een vanzelfsprekendheid. Ook de jongeren in Overijssel benoemen dat zij het van belang vinden dat iedereen meedoet. Vanuit de basishouding dat iedereen gelijk is. Voor sommigen is dit dé reden waarom zij publiek leiderschap tonen.

Fouten maken moet

Een ander belangrijk thema is het maken van fouten.  Onder jongeren is er ruimte om te falen. Een veel gebruikte uitdrukking is; ‘fouten maken mag.’ Daaraan is de zin: ‘maar liever niet’ snel gekoppeld. Is ‘fouten maken moet’ niet veel beter? Het maken van fouten helpt bij het vinden van optimale oplossingen. Ook innovaties komen vaak voort uit gemaakte fouten. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die gamen leren dat falen niet een probleem oplevert maar je juist sneller naar de eindbestemming leidt. Jongeren hebben dan ook behoefte aan een omgeving waarbij trial-and-error tot de normale procedure behoort. Binnen het politieke systeem is dat totaal niet aan de orde. Daar moet de bestuurder verantwoording afleggen en wanneer er fouten gemaakt zijn is de kans groot dat hij of zij het veld kan ruimen.  

Wat kunnen de oudere generaties leren van deze jonge publieke leiders en wat zegt dit over het publiek leiderschap van de toekomst? Is Collectief Leiderschap straks een normaal gegeven? Worden formele publieke leiders straks aangesproken op het feit dat zij geen fouten hebben gemaakt? Niemand die het antwoord weet maar laat het ons inspireren om samen publiek leiderschap te tonen en echt fouten te maken om te komen tot mooie oplossingen voor de grote uitdagingen in Overijssel. 

Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon