Direct naar content
Ga terug
5 juli 2023

Kunst & Cultuur

schilderij met twee gezichten die elkaar aankijken, de een ingevuld en de ander niet. Omgeven door bloemen en organische vormen

Beeld: Noor Spijkerman

05 juli 2023
schilderij met twee gezichten die elkaar aankijken, de een ingevuld en de ander niet. Omgeven door bloemen en organische vormen

Beeld: Noor Spijkerman

Hoe dragen kunst & cultuur bij aan de toekomst van Overijssel?

Lang werden kunst en cultuur vooral gezien als een verzameling objecten en activiteiten waar mensen van kunnen genieten. Steeds meer groeit het besef dat kunst en cultuur ook belangrijk zijn als betekenisscheppend proces. En dat kunst en cultuur helpen bij het begrijpen van een snel veranderende wereld als die veranderingen nog niet eenvoudig in woorden te vatten zijn.

 

Hoe dragen kunst, cultuur en erfgoed bij aan het gevoel ergens bij te horen? Thuis te zijn, ook als dat thuis ver weg is van waar je wieg eens stond?

 

Een nieuwe manier van kijken

Met behulp van steeds meer mensen en door het uitvoeren van verschillende deelonderzoeken, willen we in de komende maanden scherp in beeld krijgen wat zo’n nieuwe kijk op kunst en cultuur betekent voor Overijssel.

 

Wil je meer weten, heb je een kritische noot of wil je op een andere manier bijdragen aan onze verkenning? Neem dan contact met ons op via trendbureau@overijssel.nl

12 oktober 2023

Reflecteren op het makersschap

Hoe kijken verschillende makers naar hun rol en hoe verhouden zij zich tot hun toeschouwers, opdrachtgevers, financiers en andere betrokkenen. In deze serie geven diverse makers vorm en inhoud aan hun kijk op het makersschap:

 

  • Bauke Reitsma
  • Cindy Moorman
  • Elisabeth van der Spek
  • Jan Terlouw jr.

 

Bekijk hier alle bijdragen van makers

07 juli 2023

Een verbeelding van de toekomst van kunst & cultuur

Windesheim-studenten hebben de toekomst van kunst verbeeld voor Trendbureau Overijssel. Bestaan musea nog over 100 jaar? Waar wonen we? Hoe gaan we om met inclusiviteit en diversiteit? De documentaire laat ons nadenken over verschillende toekomsten voor kunst en cultuur in Overijssel. Hoe willen we omgaan met kunst en cultuur en wat vinden wij belangrijk?

 

Het is aan ons wat we met deze kennis doen.
Bekijk de documentaire ‘Future of Arts’ hier (15.14 min).

01 september 2023

Afbeelding van persoon volledig ingepakt in stof die de persoon er gedeeltelijk van weerhoudt al zijn/haar zintuigen te benutten.

Individueel weten we het prima: begrijpen alleen verandert niets!

Merkwaardig genoeg lijken we deze wijsheid te zijn vergeten als we het hebben over het maken van beleid. Ooit heb ik geleerd dat om kunst echt te waarderen je het moet begrijpen.

 

Betekenisgeving en waarnemen van kunst

Vaak lees ik op het bordje wat de kunstenaar met het werk bedoeld heeft. Voor betekenisgeving, als synoniem van zingeving, heb je al je zintuigen nodig, niet alleen begrip. Het probleem is echter dat die uitleg op dat bordje mijn zintuigelijke ervaring in de weg zit.

 

Hoe dat precies zit en wat dat betekent voor de verkenning? Lees de hele blog van Annemarth hier.

 

02 mei 2023
Plantenasiel LEAFDE, een expositie in Tetem Eschede. Hier staat het recht van de plant centraal.

Beeld: Tjeerd Derkink

Het eenzame plantje (dat mij een schuldgevoel gaf)

We hebben een gesprek bij Tetem over de nieuwe verkenning van Kunst en Cultuur en de gemeenschapsvormende rol van kunst en cultuur. Wilja Jurg vertelt enthousiast over hun project LEAFDE en hoe planten bijdragen aan een goed gesprek in de Twentse bibliotheken.

 

Ook wij mogen een plantje meenemen. Wat leuk denk ik. Het plantje mag niet te groot zijn want we zijn met de OV-fiets en trein. We komen uit bij een leuk klein plantje en Wilja laat zien hoe het werkt. QR-code scannen en het plantje begint te vertellen; ‘Ik ben heel eenzaam’. Bingo! Dat past mij wel, ik zal dit plantje eens wat liefde geven….

Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon