Direct naar content
Ga terug
5 juli 2023

Kunst & Cultuur (2023)

schilderij met twee gezichten die elkaar aankijken, de een ingevuld en de ander niet. Omgeven door bloemen en organische vormen

Beeld: Noor Spijkerman

05 juli 2023
schilderij met twee gezichten die elkaar aankijken, de een ingevuld en de ander niet. Omgeven door bloemen en organische vormen

Beeld: Noor Spijkerman

Hoe dragen kunst en cultuur bij aan een toekomstgericht Overijssel?

 

Lang werden kunst en cultuur vooral gezien als een verzameling objecten en activiteiten, waar mensen al dan niet van kunnen genieten. Maar steeds meer groeit het besef dat kunst en cultuur ook, belangrijk is als betekenis scheppend proces; dat kunst en cultuur helpen bij het begrijpen van een snel veranderende wereld. Dat is belangrijk voor individuen, voor gemeenschappen en voor de samenleving als geheel. Kunst, cultuur, erfgoed dragen bij aan het gevoel ergens bij te horen; thuis te zijn.  Kunst en cultuur helpen ook in de omgang met nieuwe ontwikkelingen door gewoontes juist kritisch te bevragen. Zodat ook toekomstige generaties een thuis kunnen vinden in Overijssel.

 

Wat betekent zo’n nieuwe kijk op kunst en cultuur, als collectief betekenis scheppend proces, voor de rol en positie van kunst en cultuur in Overijssel? Wat betekent dat voor de rol van kunstenmakers en beleidmakers?   Dat zijn nog een hele abstracte vragen waar we met behulp van steeds meer mensen en door het uitvoeren van verschillende deelonderzoeken, concrete antwoorden op hopen te vinden.

 

Onze verkenning is in volle gang! Tussentijdse opbrengsten zullen we hier delen.

 

Wil je meer weten, heb je een kritische noot of wil je op een andere manier bijdragen aan onze verkenning? Neem dan contact met ons op via trendbureau@overijssel.nl

12 oktober 2023

 

Hoe kijken verschillende makers naar hun rol en hoe verhouden zij zich tot hun toeschouwers, opdrachtgevers, financiers en andere betrokkenen. In deze serie geven diverse makers vorm en inhoud aan hun kijk op het makerschap.

 

Bekijk hier alle bijdragen van makers

07 juli 2023

 

Documentaire zet aan tot nadenken over verschillende toekomsten voor kunst en cultuur in Overijssel

Windesheim studenten hebben de toekomst van kunst verbeeld voor Trendbureau Overijssel. De documentaire laat ons, op basis van huidige trends, nadenken over verschillende toekomsten voor kunst en cultuur in Overijssel. Hoe willen we omgaan met kunst en cultuur en wat vinden wij belangrijk? Het is aan ons wat we met deze kennis doen, we hebben de mogelijkheid om het heden te beïnvloeden voor het creëren van een betere toekomst.

 

 

01 september 2023

Individueel weten we het prima: begrijpen alleen verandert niets!

 

Merkwaardig genoeg lijken we deze wijsheid vergeten als we het hebben over het maken van beleid.

 

Ooit heb ik geleerd dat om kunst echt te waarderen je het moet begrijpen. Vaak lees ik op het bordje wat de kunstenaar met het werk bedoeld heeft. Voor betekenisgeving, als synoniem van zingeving, heb je al je zintuigen nodig, niet alleen begrip. Het probleem is echter dat die uitleg op dat bordje mijn zintuigelijke ervaring in de weg zit.

 

Hoe dat precies zit en wat dat betekent voor de verkenning? Lees de hele blog van Annemarth hier.

 

02 mei 2023

Beeld: Tjeerd Derkink

HET EENZAME PLANTJE (DAT MIJ EEN SCHULDGEVOEL GAF)

We hebben een gesprek bij Tetem over de nieuwe verkenning van Kunst en Cultuur en de gemeenschapsvormende rol van kunst en cultuur. Wilja Jurg vertelt enthousiast over hun project LEAFDE en hoe planten bijdragen aan een goed gesprek in de Twentse bibliotheken.

 

Ook wij mogen een plantje meenemen. Wat leuk denk ik. Het plantje mag niet te groot zijn want we zijn met de OV-fiets en trein. We komen uit bij een leuk klein plantje en Wilja laat zien hoe het werkt. QR-code scannen en het plantje begint te vertellen; ‘Ik ben heel eenzaam’. Bingo! Dat past mij wel, ik zal dit plantje eens wat liefde geven….

Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon