Direct naar content

Als een nat stuk zeep

 

Sinds een paar maanden ben ik overgestapt op plasticvrije zeep en shampoo. Heel verantwoord, wat een goed gevoel geeft en daarnaast heeft mijn haar ook nog eens meer volume zonder extra gedoe. Helemaal top zou je zeggen. Maar al snel werd mij duidelijk waarom de zeep van vroeger vervangen is voor douchegel. Met het wassen glibbert zo’n stuk je continu uit de handen.  

Datzelfde gevoel heb ik afgelopen weken ook bij de nieuwe verkenning over ‘Werk’ waarmee wij vanuit Trendbureau Overijssel zijn gestart.  

Zoals op onze website te lezen, speelt er zoveel rond dit thema; te weinig arbeidskrachten, onvervulbare vacatures, banen die verdwijnen, flexibilisering, invloed van technische ontwikkelingen, hoge werkdruk, werk-privé balans, bullshitjobs, etc. etc. Dit is echt maar een kleine opsomming van alle aspecten die aandacht vragen als je spreekt over werk. Iedere keer dat ik het idee heb; nu hebben we het wel in beeld komt er toch weer een nieuw aspect naar boven. En zie ik het stuk zeep weer uit mijn handen glippen.  

Nog een nadeel van mijn nieuwe shampoo is dat wanneer deze uit mijn handen glipt hij altijd uit elkaar valt in allemaal kleine stukjes. Eerder probeerde ik het weer te “lijmen” maar dat is niet te doen, de losse korrels blijven losse korrels die steeds weer door je vingers glippen. Ook dat zie ik gebeuren met deze verkenning. De samenhang van alles met alles, maar die toch als losse aspecten benaderd worden.  

afbeelding van een stuk zeep
Beeld door Alecsander Alves via Unsplash

Van een gesprek over meer arbeidskrachten kom je er op dat er mensen zijn die vinden dat vrouwen meer moeten werken. Waarom vraag ik mij dan af?! Leveren vrouwen die niet werken in heel veel gevallen niet een veel grotere bijdrage aan de samenleving dan werkende vrouwen met hun inkomensbelasting? Neem mijn buurvrouw bijvoorbeeld. Zij zorgde voor de buurman die alleen was maar zich niet kon redden. Meerdere malen heeft zij hem van de grond op moeten tillen omdat hij weer gevallen was, maar voor een verzorgingstehuis was hij nog te goed. Daarnaast is zij actief in de wijkvereniging, wandelt zij met andere buurtbewoners die zich alleen voelen, zorgt zij voor haar moeder op leeftijd en is er sociale controle in de wijk. Ondanks dat ik voor de overheid werk vraag ik mij dan af; Wie van ons levert de meeste toegevoegde waarde? Dit is maar één voorbeeld waardoor ik de grip op mijn stuk zeep verlies.  

Dit mij realiserende moet ik geloof ik op zoek naar een zakje voor mijn zeep (tip van de fabrikant). Dat zakje zorgt dat alles bij elkaar blijft en niet steeds uit je handen glipt. Wat zijn de plasticvrijeshampoo-zakjes als het gaat over de toekomst van werk in Overijssel? Daar ga ik nu mee aan de slag en hoop zo weer wat meer grip te krijgen op het natte stuk zeep dat de verkenning naar ‘Werk’ heet.

Geschreven door: Karen van Rhijn. Neem gerust contact op met Karen mocht u vragen hebben over de verkenning naar Werk. Dit kan via kze.v.rhijn@overijssel.nl of 06 10743638

Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon