Direct naar content
Laden Evenementen

Lezing Karien Stronks

Afgerond
Datum

06-02-2020

06 februari 2020

Morgen iedereen gezond weer op in Twente

Dat wensen we de inwoners van Twente, van heel Overijssel overigens toe. Maar helaas blijkt dat niet voor iedereen even gemakkelijk te realiseren. Iedereen is wel eens ziek, en blijft liever een dagje liggen. En ziektes die je langer aan het bed gekluisterd houden horen helaas ook bij het leven. Je kan pech hebben. Maar sommige delen van de bevolking lijken meer ‘pech’ te hebben dan anderen. Mensen met een lager inkomen en lager opleidingsniveau hebben een significant kortere en minder gezonde levensduur dan anderen. Ook in Twente. En ondanks vele jaren inspanningen om hier iets aan te doen blijven deze sociaal-economische gezondheidsverschillen hardnekkig groot.

 

Eerdere inspanningen zijn vermoedelijk onvoldoende effectief geweest omdat ze inzoomden op specifieke elementen van het probleem, bijvoorbeeld gebrek aan kennis, of verslaving aan sigaretten. Volksgezondheidsexperts komen meer en meer tot het inzicht dat die elementen in een groter geheel (‘bigger picture’) geplaatst moeten worden, willen we er in slagen gezondheidsverschillen te verkleinen. Voor Professor dr. Karien Stronks, hoogleraar Public Health van de Universiteit Amsterdam, en partner van het Institute of Advanced Studies in Amsterdam is die conclusie niet alleen de basis voor haar onderzoek. Het geeft ook nieuwe inzichten voor een effectiever gezondheidsbeleid.

Wat kunnen we van haar leren voor de aanpak van gezondheidsverschillen in Twente? Dat is de vraag die centraal stond in deze bijeenkomst georganiseerd door de GGD Twente, Kennispunt Twente en het Trendbureau Overijssel.

 

Laura Höfte, projectleider “Supporter van elkaar” en Alice Hammink, projectleider “Wijkracht”, deelden hun ervaringen in Twente. En samen met hen, en alle aanwezigen is gekeken hoe ver we kunnen komen in het verbinden van de wetenschappen en de Twentse praktijk.

 

– De presentatie van de lezing kunt u hier nog eens bekijken:   Morgen gezond weer op in Twente

 

– Publicatie: Gelijke kansen in de stad.Vorige jaar heeft Karien Stronks een bijdrage geschreven aan de bundel Gelijke kansen in de stad. Via deze link kunt u de publicatie vinden. Het gaat om p.143-161.

 

– Beleid een nieuwe impuls geven? Bekijk hier de policy brief evident onrechtvaardige gezondheidsachterstanden

 

– Geke Mateboer, redactie Jij&Overijssel, deed verslag van de lezing.

 

– Trendbureau Overijssel maakte in samenwerking met GGD Twente en Kennispunt Twente een signalement over gezondheidsverschillen in Overijssel.

LEZING KARIEN STRONKS

Afgerond
Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon