Direct naar content

Het Grootste Kennisfestival 2024

Op 20 juni 2024
Van 13.00 tot 21.00 uur 
Festivalterrein Gasfabriek Deventer



Op donderdag 20 juni vindt de 9e editie van het Grootste Kennisfestival plaats in Deventer. Hét festival voor inspiratie, verbinding en het delen van kennis. In totaal zijn er vijftig sessies verdeeld over acht podia waar je naartoe kunt. Ook is er muziek en kun je op het festivalterrein genieten van heerlijk eten en drinken.  

De betekenis van toekomstdenken

Tijdens Het Grootste Kennisfestival nemen het DesignLab van Universiteit Twente en Trendbureau Overijssel je mee in een programma vol inspiratie om anders naar de toekomst te kijken, over toekomstbeelden in gesprek te gaan en een diversiteit van toekomsten te onderzoeken. Een programma met lezingen, workshops en een goed gesprek over de betekenis van toekomstdenken voor strategie en beleid.  

Wil je erbij zijn?

Met de code ‘korting-trendbureau2024’ ontvang je € 20,- op de entreeprijs. Tickets bestellen kan via deze link. Wil je kans maken op een vrijkaart? Stuur ons dan voor 12 juni een mailtje. Onder de geïnteresseerden verloten we vijf vrijkaarten.



Graag nodigen we je uit om voorbij de ontwikkelingen van vandaag en morgen met een nieuwe blik naar de toekomst te kijken!



Werken met toekomst

Dat we in een onzekere wereld leven is de afgelopen jaren steeds beter zichtbaar geworden. En dat heeft ook invloed op hoe we over de toekomst nadenken. Waar voorheen de aandacht vooral uitging naar het vergroten van grip door trends en scenario’s te verkennen, is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor het omgaan met onzekerheid. Hoe doe je dat? Welke methoden zijn daarvoor en hoe kun je leren om beter om te gaan met onzekerheid. DesignLab en Trendbureau Overijssel nemen je mee in hun wereld van werken met toekomsten.  


Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over o.a. het programma en praktische zaken.









Workshops: Anders kijken is meer zien



13:00 – 13:40 uur Werken met toekomst 

Dat we in een onzekere wereld leven is de afgelopen jaren steeds beter zichtbaar geworden. En dat heeft ook invloed op hoe we over de toekomst nadenken. Waar voorheen de aandacht vooral uitging naar het vergroten van grip door trends en scenario’s te verkennen, is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor het omgaan met onzekerheid. Hoe doe je dat? Welke methoden zijn daarvoor en hoe kun je leren om beter om te gaan met onzekerheid. DesignLab en Trendbureau Overijssel nemen je mee in hun wereld van werken met toekomsten.

14:00 – 14:40 uur Aan de slag met onzekerheid! #1 

I hear futures and I forget, I see futures and I remember, I do futures and I understand. Dit citaat van het Weense collectief Time’s Up is een mooie samenvatting van hoe belangrijk het is om zelf met toekomstbeelden aan de slag te gaan. In deze sessie ervaar je Responsible futuring van het DesignLab. Er zijn verschillende toekomstvraagstukken waar je mee aan de slag kunt gaan en met een beetje geluk kun je gelijk met de inzichten aan de slag!

14:00 – 14:40 uur Aan de slag met onzekerheid! #2

I hear futures and I forget, I see futures and I remember, I do futures and I understand.

Dit citaat van het Weense collectief Time’s Up is een mooie samenvatting van hoe belangrijk het is om zelf met toekomstbeelden aan de slag te gaan. In deze sessie ervaar je Responsible futuring van het DesignLab. Er zijn verschillende toekomstvraagstukken waar je mee aan de slag kunt gaan en met een beetje geluk kun je gelijk met de inzichten aan de slag!  

16:00 – 16:40 uur De toekomst in strategie en beleid 

Een goed gesprek over de toekomst en hoe je dat een plek kunt geven in je werk. Deze sessie gaat over de kansen die er zijn om met toekomstdenken aan de slag te gaan in de dagelijkse praktijk van beleidsontwikkeling en strategie. Maar er zijn ook obstakels. Beleid gaat immers vaak over urgente vraagstukken die nu of uiterlijk morgen een antwoord nodig hebben. Daardoor wordt de lange termijn nog weleens uit het oog verloren. Hoe kun je toekomstbeelden op een betekenisvolle manier inzetten voor zowel de korte als lange termijn? En hoe doen anderen dat al? Daar gaat dit gesprek over, waarin alle aanwezigen worden uitgenodigd actief mee te doen.

Voor deze workshop dienen de toekomstbeelden uit de workshop ‘Aan de slag met onzekerheid 1# en 2#’ als voorbeeld. Maar andere voorbeelden zijn ook welkom! 


Biografie Maya van den Berg

Maya is als programmamanager verbonden aan DesignLab waar zij aan transdisciplinaire projecten werkt die wetenschap en samenleving samenbrengen om samen de toekomst te co-creëren. Ze houdt zich onder andere bezig met Citizen Science, waarbij onderzoekers samen met de samenleving de krachten bundelen om beter om te gaan met maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen

Biografie Saar van der Spek

Saar van der Spek is toekomstdenker en werkt als programmamanager bij Trendbureau Overijssel. Zij houdt zich bezig met het vergroten van toekomstgeletterdheid binnen organisaties. Daarbij verbindt zij toekomstvraagstukken aan creatieve vaardigheden.


DesignLab UTwente

DesignLab van de Universiteit Twente in Enschede is een plek waar mensen samenwerken en kennis delen. Dat doet zij vanuit Responsible Futuring, waarbij wetenschap wordt ingezet om op ethische wijze te innoveren voor de samenleving. Samenwerking tussen disciplines, burgerparticipatie en vernieuwend onderwijs staan centraal. Thema’s die langskomen zijn onder andere gezondheidszorg, de digitale samenleving en klimaatverandering.

Trendbureau Overijssel

Trendbureau Overijssel onderzoekt, bevraagt en speelt met toekomsten. We verkennen lange termijnontwikkelingen en versterken daarmee de toekomstgeletterdheid in de provincie Overijssel; het vermogen om je te verhouden tot de onvoorspelbaarheid van de toekomst.



Wil je je helemaal onderdompelen in toekomstdenken en onzekerheidsvaardigheden? Volg dan het hele programma ‘Anders kijken is meer zien’ van DesignLab en Trendbureau Overijssel. 





Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon