Ga terug
9 januari 2018

Adaptief beleid in verkeer en vervoer (2018)

LeefomgevingBestuur en organisatie 19 januari 2018

Bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten vaak beslissen in onzekerheid. Veel beleidsopgaven zijn complex en ontwikkelingen zijn onvoorspelbaar. Dat vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Maar hoe maak je adaptief beleid? Het Trendbureau Overijssel illustreert adaptief beleid aan de hand van verkeer en vervoer. De wetenschappelijke literatuur onderscheidt vier soorten adaptief beleid: adaptief plannen, leren, voorbereiden en monitoren. We schetsen deze soorten overzichtelijk en geven aan wanneer u welk type zou kunnen toepassen.

 

U kunt de verkenning opvragen bij Trendbureau Overijssel. U kunt hem ook hieronder downloaden.  Trendbureau Overijssel kan indien gewenst een workshop adaptief beleid verzorgen.

 

De verkenning is voor een deel gebaseerd op een trendanalyse en scenariostudie die in samenwerking met Ed Graumans is gemaakt. Hieronder ook te downloaden.

 

 

Vincent Marchau (werkzaam aan de Radboud Universiteit en de TU Delft) heeft een basisdocument geschreven over adaptief plannen.

 

Het Trendbureau heeft aan Bart Kuipers (Erasmus Universiteit) gevraagd een essay te schrijven over ontwikkelingen in het goederenvervoer.

PDF 12 december 2018

Download hier het rapport Adaptief Beleid in verkeer en vervoer

PDF 10 januari 2018

Download hier de trendanalyse en scenariostudie

PDF 19 januari 2018

Handreiking omgaan met onzekerheid - Vincent Marchau

PDF 19 januari 2018

Essay Bart Kuipers

Delen via: