Direct naar content
Ga terug
12 december 2018

Adaptief beleid in verkeer en vervoer (2018)

Hoe maak je adaptief beleid?

Bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten vaak beslissen in onzekerheid. Veel beleidsopgaven zijn complex en ontwikkelingen zijn onvoorspelbaar. Dat vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Maar hoe maak je adaptief beleid? Trendbureau Overijssel illustreert adaptief beleid aan de hand van verkeer en vervoer. De wetenschappelijke literatuur onderscheidt vier soorten adaptief beleid: adaptief plannen, leren, voorbereiden en monitoren. We schetsen deze soorten overzichtelijk en geven aan wanneer u welk type zou kunnen toepassen.

 

U kunt een fysiek exemplaar van het rapport over deze verkenning opvragen bij Trendbureau Overijssel. U kunt hem ook hieronder downloaden. Trendbureau Overijssel kan indien gewenst een workshop adaptief beleid verzorgen.

 

De verkenning is voor een deel gebaseerd op een trendanalyse en scenariostudie die in samenwerking met Ed Graumans is gemaakt. Hieronder ook te downloaden.

 

Vincent Marchau (werkzaam aan de Radboud Universiteit en de TU Delft) heeft een basisdocument geschreven over adaptief plannen.

 

Het Trendbureau heeft aan Bart Kuipers (Erasmus Universiteit) gevraagd een essay te schrijven over ontwikkelingen in het goederenvervoer.

PDF 12 december 2018

Rapport Adaptief Beleid in verkeer en vervoer

PDF 12 december 2018

Trendanalyse en scenariostudie i.s.m. Ed Graumans

PDF 12 december 2018

Handreiking omgaan met onzekerheid - Vincent Marchau

PDF 12 december 2018

Essay Bart Kuipers

Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon