Een andere levenshouding
Trainees van de provincie Overijssel hebben in 2011 een onderzoek gedaan naar de nieuwe generatie. In literatuur en bij verschillende toekomstverkenningen van het Trendbureau Overijssel waren ze signalen tegengekomen over een nieuwe generatie met een andere levenshouding, dan oudere generaties.
Dit kenmerkt zich onder andere door:
– Verschuiving van waarden: mensen willen zich niet meer blind staren op geld, ook de planeet en de gemeenschap tellen mee.
– Verschuiving van structuur naar informele initiatieven: politieke partijen zijn uit, de overheid is uit, grote bedrijven zijn uit. Maatschappelijke waarden worden gerealiseerd in losse verbanden, die ook weer na een tijdje oplossen.
– Men wil zich niet meer binden aan een werkgever.
– Meer flexibiliteit in werktijden.
– Een mentaliteit van ‘Just do it’. Met andere woorden: geen grote verhalen, maar gewoon aan de slag.
– Verdienmodellen die voor een deel gebaseerd zijn op delen. Commercieel en ‘om niet’ loopt door elkaar. Het idee is dat kennis de belangrijkste asset is en dat die kennis alom present is via internet. Je moet delen en geven, voordat je überhaupt kan gaan verdienen.
Deze nieuwe levenshouding heeft gevolgen voor hoe, waar en op welke manier men wil werken. Het rapport ‘Grenzeloze Generatie’ geeft inzicht in de toekomstige generatie op de arbeidsmarkt.