Direct naar content
Ga terug
14 december 2023

Makers Manieren

Index

   02 mei 2024
   Voorbeeldweergave van deze video

   WAT IS DE DEFINITIE VAN KUNST?

   Denken jongeren hier anders over dan ouderen?

    

   Betekenisgeving kan worden beschreven als een proces waarin een individu of groep zich positioneert in relatie tot haar omgeving. Hierbij spelen de dingen die het individu heeft meegemaakt een rol, net als hoe diegene betekenis geeft aan zichzelf en het leven.

    

   In deze film bevragen jongvolwassenen waar ruimte zit of gecreëerd kan worden, wat soms kan leiden tot bekritisering van de gevestigde orde. Voelen jongeren een verbinding met kunst, maar is hun definitie van kunst verschillend van die van ouderen? Bekijk de film hier.

   17 januari 2024
   Voorbeeldweergave van deze video

   De basis voor de vier posities

   “Het vlak is een fysieke dan wel sociale ruimte die mensen met elkaar verbindt. Het speelveld: op het moment dat ik het vlak binnenstap ben ik samen met de ander, met wie ik iets gemeen heb. Veelal is de ruimte voor iedereen zichtbaar, zowel horizontaal als verticaal. Door stevig metselwerk bijvoorbeeld… maar dat hoeft niet.”

    

   Bekijk de video hier.

   14 december 2023

   Afbeelding van Jan Terlouw jr.

   Wat betekent het om maker te zijn?

   Tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2023 verwoordde Jan Terlouw jr. wat het betekent om een maker te zijn. De Ware Maker heeft hij voor Trendbureau opgenomen.

    

   Beluister het nummer hieronder of via Spotify

    

   19 december 2023

   Correspondentie over een zoektocht uit Besazio

   Kunstenaar Elisabeth van der Spek denkt na wat het kunstenaarschap voor haar betekent. Dit doet zij vanuit Besazio in Zwitserland. Wij hebben haar gevraagd om haar zoektocht de komende maanden met ons te delen. Hier vind je de briefwisseling tussen haar en Trendbureau.

    

   EERSTE OBSERVATIES

   “Hier in een mij vreemde omgeving, toets ik bij mijzelf.”

    

    

    

   REACTIE VAN TRENDBUREAU OP HET WERK VAN ELISABETH

   “Beste Elisabeth,

    

   Wij zijn met een verkenning bezig naar de betekenis-scheppende rol van kunst en cultuur in gemeenschappen. Lang zagen beleidsmakers kunst en cultuur vooral als een verzameling objecten en activiteiten: kunstwerken die je ergens neer kan zetten, voorstellingen die je kan tellen.

    

   Maar steeds vaker zijn er wetenschappers die zeggen dat dit een te simplistisch beeld geeft van kunst en cultuur. Zij wijzen op de betekenis-scheppende rol, die juist in sterk veranderende tijden van groot belang is voor een samenleving.”

    

   Lees de brief aan Elisabeth hier.

   PDF 13 december 2023

   Brief aan Elisabeth

   Voorbeeldweergave van deze video

   WUNDERKAMMER, OMPHALOSKEPSIS

   Als tekenaar verbind ik me met de opdracht

   “Hoe verhalender, hoe meer niet uitgesproken, hoe meer van mijn talent en vaardigheden ik toevoeg. Dat komt omdat driekwart van mijn talent emotie en gevoel is. Die gaat niet aan de slag bij ‘luie opdrachten’. Luie opdrachten zijn voor mij opdrachten waarbij het beeld al vaststaat.”

    

   “Door een doel vooraf te bepalen is de weg erheen vrij invulbaar.”

    

   Bekijk de film hier.

    

    

    

   Voorbeeldweergave van deze video

   WAARDEVOL OF WAARDELOOS?

   Hoe bepaal je de waarde van werk

   “Ik koos voor twee uitgangspunten. De eerste, wat jij laatst toevertrouwde aan de drukinkt: vrij van zekerheid. De tweede is ontstaan toen mijn brief bij Post.nl werd ‘gegijzeld’ tot er eenduidig antwoord kwam op de vraag of het pakket wel dan niet waarde bevatte.

    

   Zo tref je twee werken als reflectie op vragen die mij als kunstenaar bijna dagelijks bezigen. Hoe bepaal je de waarde van het werk? Of wat is het dat iets waardevol of waardeloos maakt. Is mijn werk alleen te maken met kaders en toelichting… verantwoording?”

    

   Bekijk de film hier.

    

   REACTIE VAN TRENDBUREAU OP HET WERK VAN ELISABETH

   Waardevol of  waardeloos?

   ‘A cynic is ‘a man who knows the price of everything and the value of nothing.’

   (Oscar Wild – Lord Darlington in ‘Lady Windersmere’s Fan’ 1892).

    

   “Ha Elisabeth,

    

   Wat beschrijf je dat mooi: dat jouw ‘2e brief bij Post.nl werd ‘gegijzeld’ tot er een eenduidig antwoord kwam op de vraag of het pakket wel dan niet waarde bevatte.’ Want zo voelde het inderdaad. Jij liet ons weten dat je een tweede brief al tijden geleden had verstuurd en wij hadden nog niets ontvangen. Wat was er mis?”

    

   Lees de brief ‘Waardevol of waardeloos‘ hier.

   PDF 10 april 2024

   Waardevol of waardeloos

   PDF 10 april 2024

   Vragen naar de essentie

   PDF 10 april 2024

   Tijd voor doorwerking

   Vragen naar de essentie

   “Beste Elisabeth,

    

   Veel van je observaties in je brief gaan over een zoektocht naar de essentie. Het zijn vragen die ons ook bezig houden in onze verkenning naar de betekenis van kunst en cultuur in de samenleving.

    

   Kunnen we die essentie vinden? En als dat lukt, kunnen we die dan ook zo verwoorden dat anderen het begrijpen? Of nog belangrijker: helpt het bij het maken van besluiten die bijdragen aan het versterken van de betekenis van kunst en cultuur in de samenleving?”

    

   Lees de brief ‘Vragen naar de essentie‘ hier.

   Tijd voor doorwerking

   “Beste Elisabeth,

    

   Toen ik in het centrum van Den Haag werkte, maakte ik af en toe tijd om naar het Mauritshuis te gaan. Dan zocht ik, als oude vrienden, één of twee schilderijen op om rustig te bekijken. Mijn favoriet is ‘Stilleven met bosaardbeien’ van Adriaen Coorte. Wat is er veel te zien. Elke keer valt me iets anders op.

    

   Ik moet eraan denken als ik in je brief de volgende zin lees: “Zodat er ergens een ruimte is voor de toeschouwer om het werk in de eigen wereld af te maken, te verrijken.

    

   Lees de brief ‘Tijd voor doorwerking‘ hier.

   19 december 2023
   Foto van de stadsbeiaardier Bauke Reitsma

   Stadsbeiaardier in Deventer

   Bauke is stadsbeiaardier van Deventer. We spreken hem over de geschiedenis van zijn beroep,  maatschappelijke ontwikkelingen en de verantwoordelijkheid richting het publiek.

    

   ‘Ik voel de verantwoordelijkheid om publiek aan te spreken en het carillon zichtbaar onderdeel te maken van het leven in de stad’

    

   Het hele interview is hier te lezen

   Popup sluiten

   Delen via:

   LinkedIn Logo
   Facebook logo
   E-mail icoon