Direct naar content
Ga terug
7 juni 2022

Trendweb

Index

   Miniatuur houdt een bij vast, hurkend op een paarse bloem
   07 mei 2021

   TRENDWEB 2022: TOEKOMST ONDER DRUK

   Trendweb 2022 is gepubliceerd. Deze publicatie is een aanvulling op het Trendweb uit 2021; de inzichten van vorig jaar staan nog overeind. In deze publicatie komen vooral thema’s en ontwikkelingen aan bod die in het Trendweb uit 2021 summier werden besproken, zoals ontwikkelingen in de landbouw, de energietransitie en veranderingen op het gebied van de ruimtelijke ordening. Ze zijn wel van groot belang voor de toekomst van Overijssel en ze verdienen daarom alsnog de volle aandacht.

    

   Versnelling én onderdrukking van ontwikkeling

   Begin 2022 waren de meeste maatregelen ingetrokken en leek het leven weer normaal: terug naar school, collegebanken, kantoor en theater, en weer als vanouds drukke treinen, wegen, kroegen en winkelstraten. Maar ondanks dat, zorgde COVID-19 een tijd lang nog steeds voor veel zieken, wereldwijd en ook in Overijssel. De dreiging van nieuwe mutaties zijn niet geweken. Bovendien zullen veel gevolgen van de afgelopen twee crisisjaren zich pas later openbaren. In mei 2021 schreven we daarover al dat de coronacrisis ontwikkelingen heeft versneld, maar andere juist heeft onderdrukt. Inmiddels heeft zich ook een nieuwe grensoverschrijdende crisis aangediend die de toekomst verder onder druk zet.

   PDF 06 juni 2022

   Trendweb 2022: Toekomst onder druk

   TRENDWEB 2021: LEES DE 23 UITDAGINGEN

   Deze crisis leerde ons nog maar weer eens dat voorbereiding op de toekomst vraagt om voorbereiding op het onbekende. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het vraagt echter wel een andere voorbereiding dan een toekomst die te voorspellen is. De  coronacrisis leverde veel inzichten op over waar de veerkracht en het aanpassingsvermogen in de economie en de samenleving vergroot kunnen worden. Ook is duidelijker geworden welke veerkracht en welk aanpassingsvermogen bijdragen aan het doorstaan van de huidige crisis en wat daarvan gekoesterd moet worden voor de toekomst.

    

   Leren van ervaringen

   Deze editie van Trendweb 2021 met 23 uitdagingen voor ná de COVID-19-pandemie nodigt uit om een proactieve houding te ontwikkelen. Dat betekent leren van ervaringen, van wat wel en wat niet goed ging, en het verkennen van bedreigingen en kansen in de toekomst. Bovendien gaat het om het ontwikkelen van het vermogen om geleerde lessen vast te houden; of dat nu geleerde lessen zijn uit ervaringen met eerdere crises of lessen uit toekomstverkenningen over wat nog kan gaan gebeuren.

   PDF 07 mei 2021

   Trendweb 2021: 23 uitdagingen voor ná de COVID-19-pandemie

   Popup sluiten

   Delen via:

   LinkedIn Logo
   Facebook logo
   E-mail icoon