Direct naar content
Ga terug
20 april 2022

Verkiezingen Provinciale Staten (2023)

Index

   Foto via Simon Dirk Terpstra

   20 april 2022

   Ondersteuning bij het proces rondom de verkiezingen

   Op 15 maart 2023 waren de Provinciale Statenverkiezingen. Met deze ‘verkiezingspagina’ wilden we een bijdrage leveren aan het proces richting de komende verkiezingen. Met daarbij een goede start van de komende bestuursperiode.

    

   Trendweb 2021 een 2022

   In mei 2021 publiceerde Trendbureau Overijssel Trendweb 2021 met de titel ‘23 uitdagingen voor na de COVID-19-pandemie’. In de publicatie Trendweb 2022 komen vooral de thema’s landbouw, energietransitie en ruimtelijke ordening aan bod.

   Succesvol campagne voeren

   Hoe voer je succesvol campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en zorg je dat je daarna als partij of bestuurder ook nog met andere partijen het goede gesprek kunt voeren over een te vormen bestuur? Derk Moor (zelfstandig bestuursadviseur) en Annemarth Idenburg (directeur Trendbureau Overijssel) spraken gezamenlijk met een college van B&W in Overijssel, over de uitdagingen van een verkiezingsstrijd en de tijd die daarop volgt.

   De toekomst onder druk

   In mei 2021 publiceerde Trendbureau Overijssel Trendweb 2021 met de titel ‘23 uitdagingen voor na de COVID-19-pandemie’. De ongewone omstandigheden maakten bepaalde ontwikkelingen zichtbaar. Dit konden we schetsen aan de hand van vele publicaties over de mogelijke gevolgen van de coronapandemie.

    

   Versnelling én onderdrukking van ontwikkeling

   In 2022 zijn de meeste maatregelen weer ingetrokken en lijkt het leven weer normaal: terug naar school, collegebanken, kantoor en theater. In mei 2021 schreven we daarover al dat de coronacrisis ontwikkelingen heeft versneld, maar andere juist heeft onderdrukt. Inmiddels heeft zich ook een nieuwe grensoverschrijdende crisis aangediend die de toekomst verder onder druk zet.

    

    

   PDF 06 december 2022

   Trendweb 2022

   PDF 06 december 2022

   Trendweb 2021

   06 december 2022

   Campagne voeren voorbij het stemhokje

   Hoe voert u succesvol campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen en zorgt u dat u daarna als partij of bestuurder ook nog met andere partijen het goede gesprek kunt voeren over een te vormen bestuur? Derk Moor (zelfstandig bestuursadviseur) en Annemarth Idenburg (directeur Trendbureau Overijssel) spraken gezamenlijk over de uitdagingen van een verkiezingsstrijd en de tijd die daarop volgt.

    

   Lees hier het volledige vraaggesprek tussen Derk Moor en Annemarth Idenburg

   05 december 2022

   De Podcast Wilde Eenden

   Trendbureau maakte twee podcastseries over publiek leiderschap. In de eerste serie (2021) horen we het verhaal van negen formele en informele leiders over hun leiderschap. Hoe zien deze ‘Wilde Eenden’ uit Overijssel zichzelf als leider? Waarom doen ze wat ze doen? Hoe pakken ze dat aan en wat willen ze bereiken? En voor wie? In de tweede serie (2022) spreekt Sandra Rottenberg acht jonge volksvertegenwoordigers uit Overijssel. Waarom zetten zij zich politiek-bestuurlijk in voor het collectieve belang? En hoe zien zij hun rol de komende jaren?

    

    

   Serie 1: in gesprek met negen formele en informele leiders (2021)

   Aflevering 1: Een echte leider (luister op Spotify)

   Een echte leider. Van sterke (wo)man tot netwerk. De theorie en vooral de praktijk. Sandra Rottenberg spreekt formele en informele leiders uit Overijssel over hun rol. Want hoe zien zij zichzelf als leider?

   Aflevering 2: Hoe word je een leider? (luister op Spotify)

   In deze aflevering: Hoe word je een leider? Kun je het leren? Sandra Rottenberg spreekt twee wethouders, twee ‘informele’ leiders en een burgemeester uit Overijssel. Want wat hebben zij al doende geleerd?

   Aflevering 3: De stijl van de leider (luister op Spotify)

   Wordt er meer gestuurd op resultaat of is vooral de relatie van belang? In deze aflevering: de stijl van de leider.

    

    

   Serie 2: in gesprek met acht jonge volksvertegenwoordigers (2022)

   Aflevering 1: De persoon van de leider (luister op Spotify)

   Hoe zien jonge volksvertegenwoordigers in Overijssel hun rol? Acht politiek actieve twintigers in Overijssel die zich inzetten voor het collectief belang. Als raadslid, als statenlid of als lid van een waterschap. Hoe geven zij vorm aan hun nieuwe bestuurscultuur? In deze aflevering staat de persoon van de leider centraal. Hoe zien zij zichzelf en waarom doen ze wat ze doen?

   Aflevering 2: De bestemming (luister op Spotify)

   Dit is aflevering twee van de podcastserie ‘Wilde Eenden’: ‘De bestemming’. Sandra Rottenberg gaat in gesprek met acht politiek actieve twintigers uit Overijssel. Hebben ze een doel? Een ideaal? En hoe willen ze dat bereiken? Hoe geven deze jongeren vorm aan hun nieuwe bestuurscultuur?

   Aflevering 3: Het collectief (luister op Spotify)

   Als je het over het begrip ‘wij’ hebt, over wie spreek je dan? Wij in de betekenis van iedereen? Wij allemaal, de samenleving? Of wij, als je eigen familie, politieke partij of vriendengroep? In deze derde aflevering spreekt Sandra Rottenberg met politiek actieve jongeren uit Overijssel over het collectief? Hoe kijken zij naar het collectief? Is er nog meer te zeggen over bubbels, bondgenoten en bruggen slaan?

    

   24 juni 2022

   ‘Harige Monsters’. Het spel voor nieuw publiek leiderschap

   Trendbureau Overijssel ontwikkelde een spel rondom publiek leiderschap. Publiek leiderschap gaat over verantwoordelijkheid nemen voor de te behalen doelen, het functioneren en het welzijn van betrokken individuen, de kwaliteit van het samenwerkingsproces en de wisselwerking met de omgeving. Het spel helpt bij het scherp krijgen van wat dit concreet vraagt van betrokkenen in de dagelijkse praktijk van een specifieke casus.

    

   Voor wie is het spel?

   Het spel is beschikbaar voor iedereen die op een andere manier het gesprek wil voeren over leiderschap bij maatschappelijk opgaven.

    

   Hoe werkt het?

   Wilt u weten hoe het spel werkt? Hier vindt u een instructiefilmpje met uitleg. Heeft u interesse om het spel te spelen? Mail dan naar trendbureau@overijssel.nl.

   Popup sluiten

   Delen via:

   LinkedIn Logo
   Facebook logo
   E-mail icoon