Direct naar content
Ga terug
5 juli 2023

Kunst & Cultuur

Index

      Beeld: Elisabeth van der Spek

      05 juli 2023

      Beeld: Elisabeth van der Spek

      Kunst & cultuur en de toekomst van Overijssel?

      Kunst en cultuur is voor velen als een verzameling objecten en activiteiten waar mensen van kunnen genieten. Anderen zien kunst en cultuur als een productieve sector die bijdraagt aan de economie van en het welzijn in een land. Bij weer anderen groeit het besef dat kunst en cultuur ook helpen bij het begrijpen van een snel veranderende wereld als die veranderingen nog niet eenvoudig in woorden te vatten zijn. Daarbij dragen ze ook bij aan het gevoel ergens bij te horen. Thuis te zijn, ook als dat ver weg is van waar je wieg eens stond.

       

      Er zijn verschillende manieren waarop je naar kunst en cultuur kan kijken. Trendbureau Overijssel geeft duiding en onderzoekt, samen met vele anderen, of het kijken vanuit al die verschillende perspectieven nieuwe inzichten geeft voor de toekomst van kunst en cultuur in Overijssel.

       

      Wil je meer weten, heb je een kritische noot of wil je op een andere manier bijdragen aan onze verkenning? Neem dan contact met ons op via trendbureau@overijssel.nl

      04 juli 2024

      ROL VAN KUNST EN CULTUUR IN OVERIJSSEL STERK VERANDERD

      Voor een goed gesprek over de toekomst is het nodig dat we ook het verleden kennen. Daarom heeft Overijsselacademie de geschiedenis van kunst en cultuur in Overijssel beschreven. Met als uitgangspunt: wat kunnen we uit het verleden leren? Onderzoekers Kees Dinkla, Marco Krijnsen en Merijn de Leur beschreven trends en ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur in Overijssel sinds 1850, op het gebied van: volkscultuur, jongerencultuur, podiumkunst, musea en bibliotheken en kunst in de openbare ruimte

       

      Het rapport ‘Kunst en cultuur in de samenleving’ is hier te downloaden.

      PDF 04 juli 2024

      Kunst en cultuur in de samenleving 'Trends en ontwikkelingen in Overijssel sinds 1850'

      12 oktober 2023

      Reflecteren op het makersschap

      Hoe kijken verschillende makers naar hun rol en hoe verhouden zij zich tot hun toeschouwers, opdrachtgevers, financiers en andere betrokkenen. In deze serie geven diverse makers vorm en inhoud aan hun kijk op het makersschap:

       

      • Bauke Reitsma
      • Cindy Moorman
      • Elisabeth van der Spek
      • Jan Terlouw jr.
      • Ruth van der Weijden

       

      Bekijk hier alle bijdragen van makers

      07 juli 2023

      Een verbeelding van de toekomst van kunst & cultuur

      Windesheim-studenten hebben de toekomst van kunst verbeeld voor Trendbureau Overijssel. Bestaan musea nog over 100 jaar? Waar wonen we? Hoe gaan we om met inclusiviteit en diversiteit? De documentaire laat ons nadenken over verschillende toekomsten voor kunst en cultuur in Overijssel. Hoe willen we omgaan met kunst en cultuur en wat vinden wij belangrijk?

       

      Het is aan ons wat we met deze kennis doen.
      Bekijk de documentaire ‘Future of Arts’ hier (15.14 min).

      01 september 2023

      Afbeelding van persoon volledig ingepakt in stof die de persoon er gedeeltelijk van weerhoudt al zijn/haar zintuigen te benutten.

      Individueel weten we het prima: begrijpen alleen verandert niets!

      Merkwaardig genoeg lijken we deze wijsheid te zijn vergeten als we het hebben over het maken van beleid. Ooit heb ik geleerd dat om kunst echt te waarderen je het moet begrijpen.

       

      Betekenisgeving en waarnemen van kunst

      Vaak lees ik op het bordje wat de kunstenaar met het werk bedoeld heeft. Voor betekenisgeving, als synoniem van zingeving, heb je al je zintuigen nodig, niet alleen begrip. Het probleem is echter dat die uitleg op dat bordje mijn zintuigelijke ervaring in de weg zit.

       

      Hoe dat precies zit en wat dat betekent voor de verkenning? Lees de hele blog van Annemarth hier.

       

      02 mei 2023
      Plantenasiel LEAFDE, een expositie in Tetem Eschede. Hier staat het recht van de plant centraal.

      Beeld: Tjeerd Derkink

      Het eenzame plantje (dat mij een schuldgevoel gaf)

      We hebben een gesprek bij Tetem over de nieuwe verkenning van Kunst en Cultuur en de gemeenschapsvormende rol van kunst en cultuur. Wilja Jurg vertelt enthousiast over hun project LEAFDE en hoe planten bijdragen aan een goed gesprek in de Twentse bibliotheken.

       

      Ook wij mogen een plantje meenemen. Wat leuk denk ik. Het plantje mag niet te groot zijn want we zijn met de OV-fiets en trein. We komen uit bij een leuk klein plantje en Wilja laat zien hoe het werkt. QR-code scannen en het plantje begint te vertellen; ‘Ik ben heel eenzaam’. Bingo! Dat past mij wel, ik zal dit plantje eens wat liefde geven….

      Popup sluiten

      Delen via:

      LinkedIn Logo
      Facebook logo
      E-mail icoon